Książka "Krzyż Południa. Rozdroża" i prośba

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Almanach Wojny Secesyjnej Strona Główna -> Pozostałe
Autor Wiadomość
Jakub Ćwiek

PostWysłany: Sob Maj 08, 2010 7:36 pm Odpowiedz z cytatem

Szanowni użytkownicy Forum. Nie znalazłem na forum działu "Powitalnia" (może nie szukałem zbyt uważnie) dlatego pozwalam się przywitać z Wami tutaj, jednocześnie przedstawiając sprawę i temat. Otóż nazywam się Jakub Ćwiek i z zawodu jestem pisarzem. Obszarem mojej pracy twórczej jest fantastyka rozumiana bardzo szeroko - od humorystycznej, przez grozę po tak zwaną alternatywną historię. Moja najnowsza publikacja - przygotowywana jako cykl - nosi nazwę "Krzyż Południa. Rozdroża" i jest taką właśnie wariacją na temat amerykańskiej wojny domowej.
Piszę wariacją, bo oczywiście jest to nadal książka fantastyczna, ocierająca się o mityczne bóstwa (Voo-doo, wierzenia indiańskie), a także o steampunk (tu nie będę się wdawał w szczegóły, ale elementy steampunkowe dostrzegalne są od razu). Nie mniej jednak myślą przewodnią jest nieco zmodyfikowana w swym przebiegu Wojna Secesyjna i jej fikcyjny, wymyślony na potrzeby cyklu bohater, Jermiah Cross.
Zdaję sobie sprawę, że obudziłem się z tym pomysłem trochę późno. Właściwie pierwszy tom jest już po redakcji i trudno w nim cokolwiek zmienić. Niemniej planuję, jak powiedziałem, zrobić z książki cykl i w związku z tym ciekaw jestem uwag użytkowników. Oczywiście z pewnym spojrzeniem przez palce, bo to książka awanturnicza i temu jest podporządkowana nawet kosztem faktów (zdarza mi się na przykład świadomie tasować formacjami pod Gettysburgiem). Jeżeli wyrazicie chęć pomocy, już niedługo będę dysponował egzemplarzami recenzenckimi (takie suche, jeszcze z okładkami zastępczymi) do lektury i ocenienia.
Przy okazji, myślę, premiera takiej książki stanowi całkiem dobrą okazję dla rozreklamowania tematu Civil war w Polsce i chciałbym zapytać czy są wśród użytkowników (a zwłaszcza w GRH) ludzie chętni do zaangażowania się w przygotowywane eventy? Tylko wstępnie, ewentualnym chętnym z radością przedstawię szczegóły.
Przede wszystkim jednak witam serdecznie i cieszę się, że udało mi się tutaj trafić.

Jakub Ćwiek

Aha, książka, wydawana wspólnie nakładem Bellony i wydawnictwa Runa pokaże się w czerwcu, a tu jest jej wstępna zapowiedź:

http://www.runa.pl/zapowiedzi/112-KRZYZ-POLUDNIA-ROZDROZA.html

Ostatnio zmieniony przez Jakub Ćwiek dnia Sob Maj 08, 2010 7:49 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
smednir
Szeregowiec

PostWysłany: Pon Maj 10, 2010 7:23 am Odpowiedz z cytatem

Przeczytałem zapowiedz Smile i ksiazka zapowiada sie interesujaco.
Oczywiscie z naszej strony mozesz liczyc na merytoryczne uwagi i pomoc w pisaniu kolejnych tomow.
Generalnie ja i kilku innych kolegow (co niektorzy pojawiaja sie nieregularnie na tym forum) odtwarzamy Konfederatow.
Powrót do góry
dellos
Moderator

PostWysłany: Wto Maj 11, 2010 6:58 pm Odpowiedz z cytatem

Ciekawe czy mamy szansę na jakiś patronat Smile ... a kolegów z forum proszę o merytoryczne uwagi do projektu jak się takowe pojawią Smile
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Jakub Ćwiek

PostWysłany: Sro Maj 12, 2010 1:43 pm Odpowiedz z cytatem

Wielkie dzięki za wsparcie Smile Mam nadzieję, że sama książka również Was ucieszy, a błędy - których się pewnie nie ustrzegłem, nawet mimo ochronnego parasola fantastyki - nie będą zbyt rażące.
Co do samego patronatu, nie wiem - to już wydawca- ale ja sam zrobię wszystko, by jak najbardziej nagłośnić sprawę współpracy z tym forum. Smile

A co do odtwarzających - jest, na razie w powijakach, ale mocno się rozwijająca koncepcja zrobienia akcji medialnej w Warszawie. Społeczny zryw polegający na wspólnym, z gapiami, odtworzeniem niektórych starć spod Gettysburga. W szczegóły techniczne nie chcę się teraz wdawać, ale postaramy się, by było o tym wydarzeniu głośno, by zrobić taki piknik w oparach klimatu Civil war. Zaprosić historyków, ustawić stanowisko Bellony ( ale i kiełbaski) etc. Walczymy o celebrytów, którzy zechcieliby wziąć udział w tym przedsięwzięciu, telewizje, radia, gazety. Pytanie czy znaleźliby się rekonstruktorzy obu stron skłonni do obecności i pomocy przy takim przedsięwzięciu? Zawsze to okazja do spotkania i nagłośnienia tematu Smile
Póki co, rzucam myśl i w razie czego wyrażam gotowość do odpowiedzi na wszystkie pytania tu, a także na priv, maila (kubacwiek@gmail.com) czy gg 2478110... i proszę o pomoc Smile

Pozdrawiam serdecznie
Powrót do góry
dellos
Moderator

PostWysłany: Wto Cze 08, 2010 7:11 am Odpowiedz z cytatem

Z nowinek pragnę poinformować, iż WojnaSecesyjna.com jest patronem medialnym książki Pana Jakuba Smile
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
O'Shannon

PostWysłany: Pon Lip 26, 2010 1:30 pm Odpowiedz z cytatem

Witam po dłuższej nieobecności Smile jestem ciekaw co z akcją związaną z ukazaniem się książki p. Ćwieka? Mało śledze wydarzenia kulturalne w mediach, ale nic na ten temat nie zauważyłem!? Przy okazji jak wrażenia po przeczytaniu? czy ktoś z szanownych kolegów z forum zdążył się już zapoznać z książką?
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Almanach Wojny Secesyjnej Strona Główna -> Pozostałe Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: