| Autor |
Wiadomość |
dziamgot

|
Wysłany: Pią Wrz 05, 2008 4:18 pm |
|
|
| Polecam zajrzeć na http://www.custerwest.org. Strona francuskojęzyczna, ale bardzo dużo fragmentów filmów video m.in. stareńki "Gettysburg" wersja czarno - biała. I wiele wiele innych. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
dellos
Moderator

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
kargen

|
Wysłany: Sro Lis 25, 2009 11:16 pm |
|
|
A ja właśnie odświeżam sobie serial "Północ Południe". Udało mi się zdobyć całość i to z tłumaczeniem . Oczywiście, większość powie, że lukrowany, że nie prawdziwy itp. Jednakże książkę też dobrze znam, a jak pewnie wiecie, wyszła spod ręki niejakiego Jeaksa (czy jakoś tak) który to uchodzi za dobrego znawce kwestii niewolnictwa.
No i w związku z tym, chciałbym przytoczyć jeden cytat. Wypowiada go Czarny, wcześniejszy niewolnik, uciekinier z Południa, który z racji braku perspektyw (dokładnie tak!) przyłączyl się do Johna Browna.
"Wolność nie okazała się taka jak myślałem. Tutaj (na Północy znaczy) nie traktują nas wcale lepiej..."
To tak dla tych wszystkich, którzy upierają się że główną przyczyną CW było niewolnictwo.
A Film świetny i wcale się nie zestarzał.  _________________ For Dixie's land we take our stand, And live or die for Dixie! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
greywolf
|
Wysłany: Czw Lis 26, 2009 10:10 pm |
|
|
Polski akcent filmu:
http://www.dogjackmovie.com/SiteFiles/cast.aspx
wybrać z listy Basia Emano - moja krajanka z Podhala
(de domo Staszel - jak wynika z jej wizytówki). _________________ Sic semper tyrannis |
|
| Powrót do góry |
|
 |
The General

|
Wysłany: Nie Gru 06, 2009 10:04 am |
|
|
| kargen napisał: | A ja właśnie odświeżam sobie serial "Północ Południe". Udało mi się zdobyć całość i to z tłumaczeniem . Oczywiście, większość powie, że lukrowany, że nie prawdziwy itp. Jednakże książkę też dobrze znam, a jak pewnie wiecie, wyszła spod ręki niejakiego Jeaksa (czy jakoś tak) który to uchodzi za dobrego znawce kwestii niewolnictwa. |
Litości... powieściopisarz John Jakes i znawca kwestii niewolnictwa...
| Cytat: | No i w związku z tym, chciałbym przytoczyć jeden cytat. Wypowiada go Czarny, wcześniejszy niewolnik, uciekinier z Południa, który z racji braku perspektyw (dokładnie tak!) przyłączyl się do Johna Browna.
"Wolność nie okazała się taka jak myślałem. Tutaj (na Północy znaczy) nie traktują nas wcale lepiej..."
To tak dla tych wszystkich, którzy upierają się że główną przyczyną CW było niewolnictwo. |
Słowa tego czarnego nie mają większego znaczenia - co najwyżej mogą mylić, bo wszystkie karty z napisem niewolnictwo leżały po stronie południowców. Fakty są faktami i nad nimi nie ma co się upierać Kergenie. Państwo właścicieli niewolników z którego flagą tak pięknie się fotografujesz powstało z jednego prostego powodu – Slavokraci nie uznali werdyktu demokratycznych wyborów, ponieważ uważali, że frakcja która je wygrała stanowi zagrożenie dla ich umiłowanej instytucji wyzysku innych ludzi, a ta zaś jak wiemy była dla południowców podstawą niemal wszystkiego. Dlatego dokonali secesji i następnie ostrzelali placówkę Stanów Zjednoczonych w Ft. Sumter (czyli w ich mniemaniu już inne państwo) więc dlatego wybuchła wojna.
| Cytat: | A Film świetny i wcale się nie zestarzał.  |
Ano prawda  _________________ "I am tired and sick of war. Its glory is all moonshine. It is only those who have neither fired a shot nor heard the shrieks and groans of the wounded who cry aloud for blood, for vengeance, for desolation. War is hell ".
gen. William T. Sherman |
|
| Powrót do góry |
|
 |
dellos
Moderator

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Infantryman
Moderator

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
dziamgot

|
Wysłany: Sro Mar 17, 2010 4:49 pm |
|
|
[quote="The General"] | kargen napisał: |
| Cytat: | No i w związku z tym, chciałbym przytoczyć jeden cytat. Wypowiada go Czarny, wcześniejszy niewolnik, uciekinier z Południa, który z racji braku perspektyw (dokładnie tak!) przyłączyl się do Johna Browna.
To tak dla tych wszystkich, którzy upierają się że główną przyczyną CW było niewolnictwo. |
Słowa tego czarnego nie mają większego znaczenia - co najwyżej mogą mylić, | .
Tak to prawda. Nie mogę sobie przypomnieć tytułu filmu - oglądałam go we Francji - wydaje mi się, że obraz powstał na podstawie powieści "Prawo Południa", gdzie w jednej ze scen nad wysychającym stawem czy potoczkiem patrol żołnierzy Konfederacji natrafia na zbiega, na wpół niewidomego Murzyna, on słyszy ich kroki, prosi o wodę no i dostaje ale po głowie, w "Gettysburgu" - co do którego można mieć parę zastrzeżeń jest nieomal identyczna scena - niczym remake - płk. Joshua Chamberlain również bierze udział w takim spotkaniu z Murzynem. Zachowuje się zupełnie inaczej - poza...może.
Północ jednak chyba była inna. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
dellos
Moderator

|
Wysłany: Sro Mar 17, 2010 11:28 pm |
|
|
Bardzo dobrze mówisz... północ faktycznie wydaje się być inna  _________________ niebieski z www.wojnasecesyjna.com
3xColt Walker, 2xColt Navy, Coatch Riffle, Enfield 3b |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kargen

|
Wysłany: Czw Mar 18, 2010 7:56 am |
|
|
Widzę, że na forum pojawił się kolejny człowiek wychowany na "Chacie wuja Toma". Masakra! Ludzie, proszę, troszkę obiektywizmu! Jak można oceniać cały kraj na podstawie utartych (ptropagandowych w znacznej mierze) stereotypów!? _________________ For Dixie's land we take our stand, And live or die for Dixie! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
dellos
Moderator

|
Wysłany: Czw Mar 18, 2010 8:20 pm |
|
|
Bez przesady, witamy na forum każdego nie zależnie od jego poglądów  _________________ niebieski z www.wojnasecesyjna.com
3xColt Walker, 2xColt Navy, Coatch Riffle, Enfield 3b |
|
| Powrót do góry |
|
 |
dziamgot

|
Wysłany: Czw Mar 18, 2010 10:12 pm |
|
|
| kargen napisał: | | Widzę, że na forum pojawił się kolejny człowiek wychowany na "Chacie wuja Toma". |
...a właśnie że nie, zaczęłam jak każda panienka w szkole od "Przeminęło z wiatrem" ale podczas nauki języka angielskiego na studiach zetkęłam się z tekstami o pastorze Stowe i "...kolei podziemnej..." oraz ruchach intelektualnych i społecznych w obrębie mniejszych formacji religijnych wyrosłych z pnia luterańskiego. I tak jakoś już poszło. "Chatę Wuja Toma" prawdę powiedziawszy zaczęłam, ale dobrnęłam do połowy i "...nie dałam rady...".
...a tak a propos - czy umknęła uwadze czytelników powieść Doctorova "Marsz"
- całkiem zgrabnie napisana. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kargen

|
Wysłany: Pią Mar 19, 2010 7:46 am |
|
|
Skoro Szanowna Pani zaczęła od "Przeminęło z Wiatrem" a następnie, jak sądzę (mam nadzieję) było "Północ Południe", dziwię się radykalizmowi poglądów.
Oczywiście, nikt nie twierdzi, że niewolnictwo było dobrem, słusznym systemem itd. Jednakże, powtarzam, nie można całego kraju oceniać na podstawie części społeczeństwa, która niewątpliwie katowała czarnoskórych. Większość wojskowych Armii Konfederacji niewolników nie posiadała, to jest fakt.
Nie zamierzam tu się wdawać w dyskusje historyczno, moralno, społeczne. To nie ten wątek, ale warto się nad tym zastanowić.
Co do "Marszu" - fajnie napisana książka, przyznaję  _________________ For Dixie's land we take our stand, And live or die for Dixie! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
dziamgot

|
Wysłany: Pią Mar 19, 2010 4:05 pm |
|
|
Przez "Północ Południe" nie przebrnęłam - tasiemiec do potęgi N!.
Problem odbioru pewnych faktów, problem pewnych zachowań jest jak sam Pan nadmienił bardzo skomplikowany. Ale może dlatego i ciekawy poznawczo.
Co do książek - nie wiem czy została wydana po polsku nowela "Złoto Stonewala" - krótka ale ciekawa.
A czytał Pan Ambroise Bierce i Jego "Jeździec na niebie" (zbiór opowiadań).
Również polecam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
dziamgot

|
Wysłany: Sob Mar 27, 2010 5:16 pm |
|
|
...coś dla amatorów filmu. We czwartek 1.IV na kanale "...ale kino..." o godz. 20.10 będzie wyświetlany film "Wzgórze Nadziei" (za programem; "Gazeta Telewizyjna")
Miłego oglądania. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|